Bedre kondition

Skrevet af Lars Jørgensen, Uddannet psykoterapeut og livsstilscoach

Nytåret er for mange en anledning til at lave et nytårsforsæt og vi lover os selv, vi gerne vil ændre noget ved vores liv. Der er mange, der hvert år har intentioner om at ændre noget ved deres livsstil. Fx dyrke mere motion, stoppe med at ryge, spise sundere, drikke mindre kaffe, eller arbejde mindre.

Det er ikke altid lige nemt at holde sit nytårsforsæt

YouGov lavede i marts måned i år en undersøgelse blandt 1.015 personer, der skulle kortlægge, hvordan det var gået med deres nytårsforsæt. Efter 3 måneder holdt ca. 40% stadig fast i deres forsæt, hvilket ikke er så dårligt endda. Men det betyder jo også, at ca. 60% havde smidt håndklædet i ringen.

Her følger 7 gode råd, der kan hjælpe dig med et langtidsholdbart nytårsforsæt:

1. Planlæg

Nytårsforsæt er ofte noget vi beslutter, lige før klokken slår midnat nytårsaften. Men skal du have succes, kræver det ofte planlægning.

Hvis du fx ønsker at tabe dig, men elsker kager og søde sager i dag, ja så vil du sikkert også elsker kager og søde sager efter nytår. Derfor er det vigtigt at planlægge, hvad der kan være et sundt alternativ, når sukkertrangen melder sig.

2. Få hjælp

Hjælp og støtte fra dine omgivelser kan være en afgørende faktor, når du skal holde dit nytårsforsæt. Involvér derfor andre i dit forsæt og fortæl dem, hvordan de kan hjælpe for dig.

Det kan også være en god idé at søge ”ekspert-hjælp” fra pålidelige kilder på nettet, i bøger eller fra fagpersoner.

3. Forbind dit nytårsforsæt med glæde

Det er vigtigt, at du tænker på dit forsæt med glæde og positivitet. Som noget, du glæder dig til at føre ud i livet.

Det betyder ikke, at det ikke må være svært eller til tider hårdt, men hvis vi udelukkende forbinder vores nytårsforsæt med noget negativt, så det på forhånd dømt til at gå galt.

Så hold fokus på dét, du opnår – og skub dét, du eventuelt mister, væk.

4. Tro på, at det kan lykkes

Tro kan som bekendt flytte bjerge – og det gør en verden til forskel, om du tror på, at du kan holde dit forsæt eller, om du ikke tror på det.

Ræk ud efter hjælp i starten, så du har nogen, der kan støtte dig og måske holde dig op på dit forsæt. På den måde bliver din tro endnu stærkere, og på et tidspunkt er du selvkørende.

5. Vælg et forsæt, der er vigtigt for dig

Jo mere værdifuldt dit nytårsforsæt er for dig, desto større er chancen for at nå i mål. Hvis det bare er halvlunkent og mindre vigtigt for dig, så vil din motivation også være derefter.

Spørg dig selv, hvorfor det er vigtigt at holde dit nytårsforsæt, og hvad det kan give dig på den lange bane.

6. Luk ned for de indre diskussioner

En gang i mellem kan vi bruge dage på at diskutere med os selv, om vi fx skal løbe eller gå en tur på 20 minutter. Stop diskussionerne og tag en beslutning.

Sidder du i sofaen og tænker, at du burde gå en tur nu, men det regner eller det er koldt uden for, så rejs dig op med det samme – og ud af døren. Bagefter har du det så dejligt, og det skal du huske dig selv på til næste gang.

7. Husk på, at det er ok at slingre lidt

Husk at evaluere jævnligt på dit forsæt. Hvad er gået godt og hvad har været svært? Hvordan kan du gøre det svære lettere? Hvis dit forsæt har været for ambitiøst, så skru en anelse ned og tilpas det, så du oplever succeser og ikke fiaskoer.

Der kan altid komme noget i vejen for din planlægning, så det er vigtigt, at du er fleksibel. Den største fare er at tænke ”nu kan det hele også være lige meget” – det kan det nemlig ALDRIG. Fx er en gåtur på 10 minutter bedre end ingen gåtur.