oktober 31, 2017

Sådan spiser du sundere

Sådan spiser du sundere

6 tips til bedre spisevaner

 
Hvis du er en af dem, der gerne vil spise sundere i hverdagen, men ikke altid får det gjort, så kunne dette blogindlæg være relevant for dig.

På Ubberup Højskole arbejder vi dagligt med ernæring og kostvejledning. En af vores ernæringseksperter og daglige underviser, Liv Juncker Harsløf, leverer her 6 anbefalinger til, hvordan du kan forbedre dine spisevaner:

  1. Sæt pris på “at være sulten”

    At være sulten er et af de bedste krydderier, du kan tilføre din mad. Du har måske oplevet at være på vandretur og være godt sulten. Så bliver selv den fladeste madpakke til dejlige mundfulde.
     
    Det er godt at være sulten op til dine måltider, men der er forskel på at være sulten og sulte.
     

  2. Undgå at sulte dig selv

    Hvis du kun spiser fx 1-2 gange dagligt, kan det opleves som om kroppen går i en slags dvale. Du kommer ind i en ond spiral, hvor du får lyst til at spise sødt og fedt for at vække kroppen. Men resultatet bliver kun, at kroppen vågner for en kort stund, for så igen at gå i dvale.
     

  3. Spis jævnligt: 4-6 måltider om dagen

    For at få energi i dagligdagen skal du spise regelmæssigt: 4 til 6 næringsholdige måltider om dagen, fordelt på 3 hovedmåltider og 1-3 mellemmåltider. Det skaber et stabilt blodsukker, som kvitterer med, at du føler dig frisk og har energi dagen igennem til både arbejde, familie og fritid.
     

  4. Planlæg dine måltider

    Det er afgørende, at du laver din egen faste plan for dine måltider. Din plan bør være praktisk og passe ind i din hverdag. Prioriter din morgenmad, så du kommer godt for start, og fordel så dine måltider jævnt over dagen.
     
    De planlagte måltider er med til at forebygge, at du bliver lækkersulten om eftermiddagen eller om aftenen. Det er om aftenen, det kan være svært for mange at holde sig væk fra slik og søde sager.
     

  5. Brug en aften eller søndag eftermiddag på at tilberede dine mellemmåltider

    Sæt tid af – for eksempel søndag – hvor der er god tid, til at købe ind og tilberede dine mellemmåltider til resten af ugen. Med et par spændende opskrifter og god musik i køkkenet kan det faktisk være en hyggelig begivenhed.
     
    De sunde mellemmåltider kan du have i køleskabet og løbende tage med dig på jobbet eller studiet gennem ugen. Dermed er risikoen mindre for, du kommer til at købe usunde sager, mens du er på farten.
     
    For inspiration til velsmagende, sunde mellemmåltider, kan du hente inspiration fra et par af vores opskrifter her:

    Ubberupbaren
    Edamamespread
    Gulerodsboller

  6. Mærk maden, mens du spiser

    Hvilken bid af en lækker dessert smager bedst? Den første eller den sidste? De fleste kan nok blive enige om, at den første bid, hvor sanserne er helt åbne for smagsindtryk, er den bedste. Den sidste bid eller tredje portion giver ikke samme tilfredsstillelse.
     
    Hvis du arbejder med at give dig lidt bedre tid til at spise din mad, så giver du også din krop tid til at registrere, hvornår den har fået nok.

Liv - stor - kvadrat

Liv Juncker Harsløf er Kandidat i Ernæring og Sundhed. Hun arbejder til daglig som kostvejleder og underviser i ernæringsfag på Ubberup Højskole.

Opskrift: Bananpandekager

Ubberup Højskoles bananpandekager   På Ubberup Højskole arbejder vores elever med den sunde livsstil. Betyder det så, at der ikke er plads til søde sager? Nej, slet ikke. Vores kostfilosofi baserer sig på at der ikke er noget, der er forbudt. Alt er tilladt, bare i de rigtige mængder. Derfor serverer vi en gang imellem bananpandekager for vores [...]

Sund tomatsalat

Opskriften på Ubberup Højskoles sommertomatsalat   Her er opskriften på en hurtig, sund og velsmagende sommersalat, som vores køkken ofte serverer for vores elever i sommermånederne. Opskriften er fra Ubberup Højskoles nye kogebog og ideel som tilbehør til sommermaden, fx til grillmad. På Ubberup Højskole serverer vores køkken sund mad hver dag til vores højskoleelever. Opskrifterne [...]

Kartoffelsalat m. jordbær

Opskriften på Ubberup Højskoles kartoffelsalat med jordbær Fra Ubberup Højskoles nye kogebog får du her opskriften på vores kartoffelsalat med jordbær. Den er ideel som tilbehør og vi serverer den ofte for vores højskolelever i sommermånederne. På Ubberup Højskole serverer vores køkken sund mad hver dag til vores højskoleelever. Opskrifterne i vores nye kogebog, Kogebogen [...]

Kostvejledning , Kostvejledning , Livsstilsblog , Mellemmåltider , Sund livsstil # , , ,
Share: / / /